Hjärnans belöningssystem

Spelberoende påminner om alkohol- och drogberoenden på så sätt att det som motiverar beteendet är att få en förändring i humöret. Denna förändring sker genom en stark aktivering av vad som kallas hjärnans belöningssystem.

Belöningssystem ger oss en upplevelse av välbehag när vi ägnar oss åt aktiviteter som är bra för vår överlevnad, t.ex. äta, dricka eller att ha sex. Det finns dock andra aktiviteter, såsom spel, som inte fyller samma överlevnadsfunktion, men som på ett kraftfullt sätt aktiverar hjärnans belöningssystem. Behovet efter denna aktivering kan bli så stark att annat i livet prioriteras bort.

Ett spelberoende utvecklas genom att man får lustupplevelser, kickar, i samband med att man spelar. Kicken och spelandet kopplas samman i hjärnan vilket gör att man vill spela igen, det skapas ett sug efter att få spela. Detta sug kan upplevas som frustrerande och obehagligt. Längtan efter att få känna kicken igen samtidigt som man vill bli av med det obehagliga suget gör att man kan dras in i ett spelberoende. Ofta är det så att i början spelar man mest för kickarna, men efter en tid spelar man mest för att slippa det obehagliga suget.

Du kan läsa mer om hjärnans belöningssystem här, som pdf eller genom att beställa från FHI.

Maisa Abd Alwaheb, Beteendevetare. Skrivet 2011-12-21, uppdaterat 2012-01-19

Var den här informationen till hjälp?

10 personer tycker att den här artikeln var hjälpsam

Kommentera

Kommentarer

2014-03-07 skrev Anne Johannesdotter:

dataspel beroende/missbruk be ro ende värre tillstånd än missbruk aktiva icke aktiva mvh e.a

» Anmäl kommentarAnmäld

2014-04-20 skrev Jan:

Min erfarenhet av att haft en spelberoende pappa under 30 år är att det enda som hjälper är att sätta hårt mot hårt. Antingen slut på spelandet eller så ut ur mitt liv. Har förlåtit så många gånger och varit så naiv, att jag till slut insett att den enda rätta för att inte dras ned i skiten själv är att säga tack och adjö.

» Anmäl kommentarAnmäld

Möt skribenten

Maisa Abd Alwaheb

Maisa Abd Alwaheb, Beteendevetare

Läs blogginlägg från Maisa Abd Alwaheb

Hur ser ditt spelande ut?

Testa dig själv!

Tio snabba frågor, tar bara en liten stund...

Fråga 1/10

Tänker du ständigt på spel?

JaNej

Återfall eller bara ett bakslag

För de allra flesta som ska göra förändringar i livet är den första tiden inte en dans på rosor. Nya vanor kräver en hel del fokus och fallgroparna kan vara många. Det är inte heller ovanligt att man faller tillbaka i gamla vanor, hjärnan gillar helt enkelt att göra som den är van att göra.
Läs mer »