Hjärnans belöningssystem

Spelberoende påminner om alkohol- och drogberoenden på så sätt att det som motiverar beteendet är att få en förändring i humöret. Denna förändring sker genom en stark aktivering av vad som kallas hjärnans belöningssystem.

Belöningssystem ger oss en upplevelse av välbehag när vi ägnar oss åt aktiviteter som är bra för vår överlevnad, t.ex. äta, dricka eller att ha sex. Det finns dock andra aktiviteter, såsom spel, som inte fyller samma överlevnadsfunktion, men som på ett kraftfullt sätt aktiverar hjärnans belöningssystem. Behovet efter denna aktivering kan bli så stark att annat i livet prioriteras bort.

Ett spelberoende utvecklas genom att man får lustupplevelser, kickar, i samband med att man spelar. Kicken och spelandet kopplas samman i hjärnan vilket gör att man vill spela igen, det skapas ett sug efter att få spela. Detta sug kan upplevas som frustrerande och obehagligt. Längtan efter att få känna kicken igen samtidigt som man vill bli av med det obehagliga suget gör att man kan dras in i ett spelberoende. Ofta är det så att i början spelar man mest för kickarna, men efter en tid spelar man mest för att slippa det obehagliga suget.

Du kan läsa mer om hjärnans belöningssystem här, som pdf eller genom att beställa från FHI.

Maisa Abd Alwaheb, Beteendevetare. Skrivet 2011-12-21, uppdaterat 2012-01-19

Var den här informationen till hjälp?

10 personer tycker att den här artikeln var hjälpsam

Kommentera

Kommentarer

2014-03-07 skrev Anne Johannesdotter:

dataspel beroende/missbruk be ro ende värre tillstånd än missbruk aktiva icke aktiva mvh e.a

» Anmäl kommentarAnmäld

Möt skribenten

Maisa Abd Alwaheb

Maisa Abd Alwaheb, Beteendevetare

Läs blogginlägg från Maisa Abd Alwaheb

Hur ser ditt spelande ut?

Testa dig själv!

Tio snabba frågor, tar bara en liten stund...

Fråga 1/10

Tänker du ständigt på spel?

JaNej

Vill du eller måste du sluta spela?

Att göra något mot vår vilja är något som vi kan stå ut med under en period men har svårt att acceptera i det långa loppet. Spelare känner ofta att de måste sluta spela men att det fortfarande finns saker i spelandet som lockar. Att både vilja spela och samtidigt veta att man måste sluta med spelandet medför att det blir svårt att förhålla sig konsekvent gentemot spelandet över en längre tid. Så varför är det ett problem?
Läs mer »