Spel om pengar och ekonomi

Ibland kan spel om pengar leda till ekonomiska bekymmer och då kan det också kännas svårt att förändra sitt spelande. Spelet känns kanske som den enda möjliga lösningen på din ekonomiska situation och du fortsätter att hoppas på en eventuell vinst som kan lösa dina problem. Därför har vi här sammanfattat Stödlinjens tankar kring detta och de resurser som du kan vända dig till.

En bild som vi ofta får beskriven för oss är hur de problem med ekonomi som spelande kan leda till skapar en enorm stress, frustration och ångest. Du kanske låter bli att öppna dina räkningar, undviker att kolla ditt konto och löser problemen genom snabba alternativ som sms-lån. Du känner dig inte längre i kontroll över din situation och istället för långsiktig planering känner du dig tvingad att ta till mycket kortsiktiga åtgärder för att lösa de akuta problemen. Du känner inte igen dig själv i dina handlingar och gör allt för att upprätthålla en fasad utåt. Problemen känns oövervinnerliga och du vet inte var du ska börja för att förändra din situation.

Även om de ekonomiska problemen kan kännas olösliga så är vår erfarenhet att det ofta är fullt möjligt att ordna upp sin situation. Förändringen kan börja med små steg och ganska snabbt märker man av de positiva effekterna. Det märks genom att stressen och ångesten minskar och att du börjar känna igen dig själv allt mer, det är återigen du som har kontroll över ditt liv.

Många som kontaktar oss känner oro inför att någon annan ska få en insyn i deras privata ekonomi, samtidigt är det viktigt att komma ihåg att de som arbetar med detta  är proffesionella och har stor erfarenhet av liknande ekonomiska situationer. Många beskriver en lättnad efter att ha tagit kontakt med exempelvis en budget- och skuldrådgivare.

Så vad finns det för resurser att vända sig till? En början kan vara att kontakta din bank för att se vilka praktiska åtgärder som de kan hjälpa till med. Något som vi också brukar hänvisa till är kommunens budget- och skuldrådgivare. Där kan du få stöd i att upprätta en budget, få tips och rådgivning i hur du kan få ordning på din ekonomi och få information om skuldrådgivning och skuldsanering. På den här sidan http://www.konsumentverket.se/Vagledning–kontakt/Hitta-vagledning/Personlig-Radgivning/ kan du söka efter information om budget- och skuldrådgivning i din kommun.

En annan möjlighet är att ta kontakt med kronofogdemyndigheten, du hittar deras hemsida här: http://www.kronofogden.se/. För många känns detta som det sista alternativet att vända sig till, men det är viktigt att komma ihåg att denna kontakt kan ses som en resurs även innan det ekonomiska läget blir akut.

Är det så att ditt läge har blivit akut, att du t ex riskerar att förlora din bostad så kan du också vända dig till kommunens socialtjänst vilka erbjuder olika typer av stöd. Ring till kommunens växel så de hänvisa dig vidare till rätt avdelning.

Som anhörig är det också viktigt att ta en aktiv och medveten roll när det gäller ekonomin. Även du kan kontakta banken och höra efter vilka alternativ som du har för att skydda din egen ekonomi. I ett inledande skede kliver ibland anhöriga in och tar över ansvaret för ekonomin under en begränsad period. Detta kan möjligtvis vara ett bra alternativ för personen som spelar men det är viktigt att det är ett beslut som också den anhörige känner sig bekväm med.

Både spelare och anhöriga som har frågor om vart de kan vända sig för stöd i sin ekonomiska situation är varmt välkomna att kontakta Stödlinjen.

Stodlinjen, . Skrivet 2013-06-19, uppdaterat 2013-06-19

Var den här informationen till hjälp?

6 personer tycker att den här artikeln var hjälpsam

Möt skribenten

Stodlinjen

Stodlinjen,

Läs blogginlägg från Stodlinjen

Hur ser ditt spelande ut?

Testa dig själv!

Tio snabba frågor, tar bara en liten stund...

Fråga 1/10

Tänker du ständigt på spel?

JaNej

Vill du eller måste du sluta spela?

Att göra något mot vår vilja är något som vi kan stå ut med under en period men har svårt att acceptera i det långa loppet. Spelare känner ofta att de måste sluta spela men att det fortfarande finns saker i spelandet som lockar. Att både vilja spela och samtidigt veta att man måste sluta med spelandet medför att det blir svårt att förhålla sig konsekvent gentemot spelandet över en längre tid. Så varför är det ett problem?
Läs mer »